Missio Metropolis 2012 – knjižica za promicanje nove evangelizacije

Izdana je knjižica Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije „Missio Metropolis 2012“  s tekstom Evanđelja po Marku.

Knjižica će se nalaziti u središtu inicijative pod nazivom Misije u gradovima koja obuhvaća 12 europskih gradova među kojima je i Zagreb.

U predgovoru knjižice, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije nadbiskup mons. Rino Fisichella ističe da su Misije u gradovima važan znak koji se želi dati Europi da bi se shvatila velika vrijednost navještaja vjere u današnjem svijetu.

missiom2

„Misije u gradovima“ snažan su znak Europi da bi se shvatila vrijednost navještaja vjere

Knjižica Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije „Missio Metropolis 2012“ s tekstom Markova evanđelja na 9 jezika stigla u Zagrebačku nadbiskupiju

Na poticaj Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije, ove će se pastoralne godine, a posebno tijekom korizme, u Zagrebačkoj nadbiskupiji ostvarivati inicijativa nazvana Misije u gradovima (Missio Metropolis). Taj će se pastoralni plan ostvarivati u dvanaest velikih gradova europskoga kontinenta. Uz Zagreb, inicijativom su obuhvaćeni: Barcelona, Beč, Bruxelles, Budimpešta, Dublin, Köln, Lisabon, Liverpool, Pariz, Torino i Varšava. Ta inicijativa se sastoji od dvaju elemenata: jednog koji se odnosi na redoviti pastoral, s posebnom zauzetošću u kršćanskome odgoju i cjelokupnoj formaciji te njihovom jačanju, i drugog koji se tiče istodobnosti djelovanja u spomenutim gradovima.

U sklopu te inicijative, navedeno je Papinsko vijeće ovih dana izdalo knjižicu naslovljenu „Missio Metropolis 2012.“ u kojoj se nalazi Evanđelje po Marku na devet jezika gradova koji su obuhvaćeni inicijativom Misije u gradovima. Na naslovnici knjižice džepnoga formata, s 592 stranice biblijskoga teksta, nalazi se fotografija glasovite barcelonske bazilike Sagrada Familia (Sveta Obitelj), koju je papa Benedikt XVI. posvetio 7. studenoga 2010. Ta je crkva velebno djelo genijalnoga arhitekta i dosljednog kršćanina Antonija Gaudija, koje, kako je rekao papa Benedikt XVI. na njezinoj posveti – „poput Biblije u kamenu naviješta Boga i njegova čudesna djela Barceloni, koja je poprilično sekularizirana, kao i mnogi drugi europski gradovi“, zaželjevši da „vjera na europskom kontinentu pronađe novu snagu da se preobrazi u izvor nadahnuća kako bi iz nje rasli solidarnost i služenje svima, osobito najpotrebnijim skupinama ljudi i naroda“.

U predgovoru knjižice, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije nadbiskup mons. Rino Fisichella ističe da su Misije u gradovima važan znak koji se želi dati Europi da bi se shvatila velika vrijednost navještaja vjere u današnjem svijetu. „Svaki znak, tako i ovaj, upućuje na nešto što je iznad njegova sadržaja kako bismo mogli proniknuti dubinu njegove poruke. U velikim metropolama sve češće se osjeća manjak međuljudskih odnosa, osamljenost sve više dobiva zamah tako da se gasi svaka želja za usredotočenjem na ono što je bitno. Misije u gradovima u središte stavljaju katedralu, Crkvu majku, u kojoj svaki krštenik biva rođen u vjeri primajući božanski život i uvodi se u kršćansku zajednicu. Tu će se susljedno čitati Evanđelje po Marku, isti sadržaj u istom tekstu koji će biti darovan u svim jezicima na kojima će se vršiti misije. I on je znak jedinstva i potpore. Znak jedinstva jer će se svaki osjećati povezan s različitim Crkvama koje navješćuju jedno Evanđelje Isusa Krista; znak potpore, jer Riječ Božja nudi konačan odgovor na pitanje o smislu koje počiva u srcu svakog čovjeka. I ostali znakovi koji prate misije u gradovima pronaći će u Riječi Božjoj, koja trajno živi u vjeri prenošenoj iz pokoljenja u pokoljenje, svoje izvorno značenje i tako će doprinijeti dosljednom navještaju pomoću uvjerljivog djelovanja nove evangelizacije.“ – riječi su predgovora mons. Fisichele.

Uz predgovor, u knjižici se uz evanđelja na svakome jeziku nalazi i kratki uvod koji čitatelju nudi osnovne informacije o Markovom evanđelju: glavne crte pisanja , naslovnike, podatke o piscu i jednostavni shematski pregled.

Vijest da će i Zagreb biti dio inicijative Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije, objavio je nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, i sam član navedenog Vijeća, u svojoj homiliji u misnom slavlju 280. zavjetnog hodočašća vjernika grada Zagreba i mladih Zagrebačke nadbiskupije Majci Božjoj Bistričkoj u Mariji Bistrici 11. rujna 2011. godine.

Govoreći o izvornosti inicijative, Kardinal je istaknuo da se ona očituje u jedinstvu mjesnih Crkava i istodobnosti u ostvarivanju poslanja i davanju konkretnih znakova, koji će svoje ishodište imati u katedralama: „Ti su znakovi: oslonjenost na Božju riječ i kontinuirano čitanje Svetoga pisma, naročito evanđelja po svetome Marku, što će uključiti ljude iz svijeta književnosti i umjetnosti, športa i kulture općenito; zatim biskupske kateheze upućene mladima, obiteljima i onima koji se pripremaju za sakramente; posebna pozornost usmjerena na slavljenje sakramenta pomirenja te davanje važnosti visokoj antropološkoj vrijednosti ispovijedi u poplavi ponuda koje vode u razočaranje; karitativne akcije, kojima se želi očitovati da kršćansku vjeru treba ispovijedati, slaviti, ali i svjedočiti; svakako svoje će mjesto naći i teme duhovnosti i kulture, povezane s djelima svetoga Augustina.

Inicijative će polaziti od katedrala, zbog njihovoga velikog simboličkog značenja, s tendencijom da se prošire na župne zajednice cijele nadbiskupije, da se ojačaju i nadopune tamo gdje postoje. Nakana je ući dublje u življenje vjere; zahvatiti sva područja života i otkrivati sve ono što vjera unosi u način življenja, pomažući svima koji su privučeni Kristom i kršćanstvom, da ga susretnu u Crkvi, u zajednici vjernika. Svaka će nadbiskupija, u nastojanju oko istoga cilja, živjeti svoje posebnosti. Međusobno će se poticati i hrabriti; učit će jedne od drugih u razmjeni iskustava, gledajući budućnost u obnovljenoj suodgovornosti i blizini za Europu.“

 Zvonko Franc, voditelj Tiskovnog ureda i glasnogovornik