Krešimir Žižek – novi duhovni pomoćnik naše župe

Kresimir Žižak

Krešimir Žižek rođen je 11. kolovoza 1982. godine u Zagrebu, od oca Josipa i majke Ankice. Ima jednoga brata Krunoslava, starijeg 5 godina. Prvih 5 godina života proveo je u istočnom dijelu Zagreba, na Borongaju. Tamo je, u župnoj crkvi Kraljice svete krunice, 15. rujna 1982. godine primio sakrament krsta. Početkom se 1989. godine s roditeljima seli na jug Zagreba, u istočni dio Novoga Zagreba, u naselje Dugave, u župu sv. Mateja. Tamo prima ostale sakramente kršćanske inicijacije: Prvu Pričest 1992., a svetu Potvrdu 1997. godine.

Po završetku osnovne škole, 1997. godine , upisuje Ugostiteljsko – turističko učilište, čiji program za zanimanje hotelijera, s odličnim uspjehom, završava 2001. godine. Iste godine upisuje studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i ulazi u kandidaturu Reda Propovjednika kao svećenički kandidat. Po završetku prve godine studija i po završetku godine kandidature, prekida studij i odlazi u Dubrovnik, u samostan novicijata, gdje je u ljeto 2002. godine primio redovničko odijelo i ušao u razdoblje kušnje.

Ljeto je 2003. godine donijelo kraj novicijata, a time i polaganje privremenih redovničkih zavjeta, te povratak u Zagreb i nastavak studija teologije. Tijekom te druge godine studija, napušta redovničku zajednicu i odlazi u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište, postajući tako kandidat za svete redove Zagrebačke nadbiskupije. U proljeće je 2005. godine primio službu lektorata, a 2006. godine službu akolitata. Krajem je ljeta 2007. godine diplomirao teologiju, s vrlo dobrim uspjehom, te je bio upućen na svoju prvu pastoralnu službu na župu svetoga Antuna Padovanskoga, u Sesvetska Sela. Te je jeseni, 01. prosinca 2007. godine, zaređen za đakona u zagrebačkoj prvostolnici.

Đakonsku službu vrši u župi Sesvetska Sela, te kasnije, od kraja siječnja 2008. godine, u župi Svih Svetih u Sesvetama. Od prosinca 2007. do svibnja 2008. godine pohađa program Đakonske pastoralne godine na Nadbiskupijskom pastoralnom institutu. Program završava s odličnim uspjehom i tako stječe uvjete za prezbitersko ređenje, koje je bilo proslavljeno 21. lipnja 2008. godine u zagrebačkoj prvostolnici. Svoju je mladu misu proslavio 06. srpnja 2008. godine u župi sv. Mateja, u Dugavama.

Od 25. kolovoza iste godine do 10. kolovoza 2011. vršio je službu župnog vikara u dvjema zagrebačkim župama, Stenjevec 1. – Uznesenje BDM i Stenjevec 2. – sv. Nikola. Od 10. kolovoza 2011. pa do 30. kolovoza 2014. godine vršio je službu župnog vikara u zagrebačkoj župi Presvetoga Trojstva u Prečkom. Početkom ljeta 2014. godine razriješen je te službe i imenovan pomoćnikom generalnog postulatora za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije, upućen na postdiplomski studij na KBF te dodijeljen za pastoralnog suradnika u župi Sv. Barbare u Zagrebu – Vrapče. U rujnu je 2015. razriješen službe župnog vikara u Vrapču i imenovan duhovnim pomoćnikom u župi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu, Ljubljanica – Voltino.