Posjet apostolskog nuncija mons. Alessandra D’Errica – 26.3.2016.

Na Veliku subotu, 26. ožujka, u prepunoj župnoj crkvi svetu misu Vazmenoga bdijenja predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D’Errico. Živa crkva župe sv. Leopold Mandić, Ljubljanica – Voltino u Zagrebu s osobitom je pažnjom sudjelovala u svečanom misnom slavlju i u otvorenosti srca slušala Božju riječ i pastirsku poruku koju joj je u snažnoj i jezgrovitoj homiliji uputio izaslanik sv. Oca u Republici Hrvatskoj.

U fokusu homilije mons. Alessandra D’Errica bio je motiv svjetla i života u svjetlosti. Uskrsna svijeća koja se blagoslivlje u Vazmenom bdijenju i motiv svjetla koji dominira prvim dijelom liturgije – simbol je Krista pobjednika nad tminom i smrću. Snažna i interpretativno dojmljiva pohvala Uskrsnoj svijeći koju je izveo vlč. Željko Lovrić, upravitelj Župe osobito se dojmila mons. D’Errica jer je pulsirajuće i živo očitovala snagu prisutnosti Uskrsnulog te je uz aktivno i vrlo sabrano sudjelovanje zborova, čitača i nazočne zajednice vjernika prožela liturgiju Vazmenog bdijenja životom i radošću odozgor.

U vrlo neposrednom i očinski toplom obraćanju živoj zajednici vjernika, poslanik Pape Franje pohvalio je, potaknuo i ohrabrio sve prisutne vjernike da raspiruju svjetlost vjere i nadu ljubavi na Uskrsnoj svijeći – Kristu te da po uzoru na velikog apostola Božjeg milosrđa sv. Leopolda Mandića budu misionari svjetla u svijetu kojeg zastiru tmine grijeha i beznađa. Ponavljanjem geste paljenja svijeća na Uskrsnoj svijeći iz prvog dijela liturgije Vazmenoga bdijenja mons. D’Errico je u svojoj homiliji i simbolički naglasio značaj vatre srca i svjetla vjere svakog pojedinca u poslanju nove evangelizacije svijeta.

Zajednici vjernika u svetoj Uskrsnoj noći mons. Alessandro D’Errico podijelio je poseban blagoslov sv. Oca kojim se, uz uobičajene uvjete, zadobiva potpuni oprost vremenitih kazni za grijehe. Godina milosrđa obdarila je zajednicu župe sv. Leopold Mandić, Ljubljanica – Voltino u Zagrebu ovim posebnim darom pohoda apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj. Ovaj će posjet ostati duboko utisnut u srca i pamćenje svih župljana.

copyright T. Stančec

…još par fotografija i video…