Caritas župe sv. Leopolda Mandića

Caritas je vjera na djelu

Kako smo počeli?

Caritas naše župe započeo je s radom 2001. godine dolaskom vlč. Davora Štuljana. Nakon blagoslova kuća, s obzirom da mu je to bio prvi takav susret sa župljanima u njihovim domovima, dao nam je popis obitelji i samaca kojima je potrebna pomoć. Višnja, Anđela, Milica, Ružica i Jasna kojima se kasnije pridružuje i Ankica, nakon završenog blagoslova kuća, kontaktirali su sve potrebite. Neki su prihvatili, a neki odbili pomoć.

20160313_100301

Motivacija?

Svaki naš dolazak bio je dobrodošao i tako je ostalo do današnjeg dana. Svojim akcijama želimo darivati i razveseliti potrebite, naročito za Uskrs i Božić. U srcima jedne i druge strane rađa se radost, a ona je vrlo ugodna. To je vrlo lijep osjećaj koji čini da čovjek raste iznutra, u sebi u svojoj duši. U samom početku našeg djelovanja župljani su nam donosili namirnice koje smo slagali u pakete. Od kada postoji, kasica sv. Antuna isključivo služi za naše potrebe kao izvor prihoda za potrebite.

A što radimo?

Organizirali smo i kupovali lijekove, darivali odjeću koja je od darivatelja išla direktno potrebitima. Višak smo nosili u Caritasov dom za nezbrinutu djecu na Savica Šanci, s obzirom da nemamo prostor za skladištenje. Pomagali smo oboljeloj djevojčici prilozima za kupnju aparata za disanje.

Kupuju se drva za ogrijev, nabavlja se krumpir, za Dan bolesnika organiziramo mjerenje tlaka i šećera u krvi. To nam je i neka vrsta druženja s našim župljanima. Sestra Iva s učenicima iz medicinske škole i liječnici rado se odazivaju na naše akcije.

Nadam se da pružamo zadovoljstvo našim nastojanjima i pokazivanjem dobre volje – s jednim ciljem kako bismo olakšali život potrebitima. Sve je to okrunjeno dobrotom i prilozima naših župljana.

Pomoć se isključivo dijeli potrebitima koji žive na području župe odnosno u naseljima Ljubljanica i Voltino. Svi ostali koji su u potrebi, a i oni koji žele donirati odjeću, mogu se javiti u Caritas Zagrebačke nadbiskupije, Selska 165.

Posljednje vijesti