III. nedjelja došašća je ujedno i dan Caritasa

Prigoda je da se prisjetimo i zahvalimo svim ljudima dobre volje koji su se na bilo koji način angažirali u djelovanju Caritasa, a također i prikupljamo Vaše darove na kraju sv. mise za potrebe župnog Caritasa za one u našoj župi kojima je potrebna pomoć. Tako će mladi u suradnji sa župnim Caritasom u došašću posjećivati obitelji i pojedince potrebne pomoći. Stoga se javite u župni ured svi oni kojima treba pomoć.

Nedjelja Caritasa  i Božićna akcija Hrvatskog Caritasa “Za 1000 radosti“, kojom se prikuplja  pomoć za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj, predstavljeni su 11.  prosinca 2012. na konferenciji za novinare u Zagrebu. Osvrnuvši se na 20.  obljetnicu djelovanja Hrvatskoga Caritasa (HC) u svjetlu Godine vjere,  predsjednik HC-a varaždinski biskup Josip Mrzljak istaknuo je trajni poziv svih  kršćana da konkretnim djelima pomoći najpotrebnijima svjedoče svoju vjeru. To  je ujedno i temeljna zadaća svih nastojanja Hrvatskoga Caritasa kao i  karitativnog djelovanja na biskupijskim, župnim i drugim razinama. Predstavljajući Nedjelju Caritasa,  koja se ove godine proslavlja 16. prosinca 2012. pod geslom „Vjera  ljubavlju djelotvorna“ (Gal 5,6), ravnatelj HC-a mons. Fabijan Svalina  predstavio je materijale koje je HC odaslao u sve župe diljem Hrvatske sa  željom da se što veći broj vjernika uključi svojim prilozima i angažmanom u  pomaganju najugroženijim pojedincima i obiteljima. Posebno je skrenuo pozornost  na kartice namijenjene djeci, mladima i odraslima koje će se po cijeni od 50 lipa moći  nabaviti u župama, a cijeli prihod ide za potrebe Hrvatskog Caritasa. Božićna  akcija “Za 1000 radosti 2012.” pod geslom “Vjerovali ili ne – i vi  možete mijenjati svijet!”, kako je istaknuo mons. Svalina, ove je godine posebno usmjerena na  senzibiliziranje javnosti za poteškoće brojnih obitelji koje se bore s dugovima,  bilo zbog nemogućnosti otplate kredita, plaćanja režijskih troškova ili  vraćanja privatnih dugova. Kako bi se posebno animirala  djeca i mladi izrađene su prigodne poticajne  kartice koje su u 600 tisuća primjeraka odaslane u osnovne i srednje škole diljem  Hrvatske. Polovicu prikupljenih sredstava škole će same usmjeriti nekoj od  obitelji u potrebi u školskoj sredini ili lokalnoj zajednici, a drugu polovicu  će poslati Hrvatskom Caritasu, koji će ih putem mreže biskupijskih caritasa  proslijediti obiteljima u potrebi. Uz to sredstva će se iskoristiti i za  podupiranje javnih kuhinja,  ustanova koje  skrbe za beskućnike, starije i nemoćne, djecu s posebnim potrebama i dr.

Kako se i Vi možete u ovo predbožićno vrijeme možete uključiti u akcije darivanja saznajte na stranicama Hrvatskog Caritasa i Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.