Biblijska večer u našoj župi

U sklopu sastanaka Biblijske skupine četvrtkom poslije večernje sv. mise, 24. studenoga od 19:30 do 21:30, u velikoj dvorani uz župni ured, održano je lijepo razmatranje na temu Došašća kao povlaštenog i intenzivnog vremena pripreme za Božić. Razmatranje protkano osobnim iskustvom i svjedočanstvom vjere održao je don Ante Vasilj, župnik župe Svete Mati slobode s Jaruna. On je s prisutnima podijelio svoje iskustvo vjere koju je postupno stjecao već u djetinjstvu kroz čitanje Božje Riječi, zajedničku molitvu u obitelji i razvijanje zajedništva. Današnja je obitelj izgubila svoje središte – molitvu i istinske vrijednosti na koje nas potiče Evanđelje, naglasio je don Vasilj. Obitelj kao „mala Crkva“ ima zadaću živo i autentično svjedočiti svoju vjeru u Krista, širiti radost i nadu koja svoj korijen ima u osobnom sakramentalnom životu.

Vrijeme Došašća je vrijeme budnog osluškivanja Božjeg glasa u srcu i otvaranja svoga života Duhu Svetomu, ono nas oprema i priprema za suradnju u Božjim planovima i putovima. Da bismo mogli biti suradnici Istine i Života, moramo ponajprije upoznati Boga, ući svim srcem i svim umom i svom snagom u dubinu odnosa Boga i njegova stvorenja. Svaki je čovjek na putu izgradnje svog osobnog odnosa s Bogom po molitvi i kroz molitvu, kroz sakramentalni život i obiteljsko zajedništvo. Iskustvo blizine je ono ključno u duhovnom životu – iskustvo Božje i ljudske blizine omogućuje zdrav duhovni razvoj, a osobno iskustvo Božje milosti pruža snagu jasnog, radosnog i oduševljenog svjedočanstva vlastite vjere. Stoga, svi smo pozvani svoju vjeru staviti na raspolaganje drugima, a poziv svakog kršćanina kroz ovo milosno vrijeme je interpretirati, pokazati i svjedočiti Došašće, upozorio je don Vasilj.

Biblijska večer završila je ugodnim druženjem prisutnih članova Biblijske skupine i katekumena /ovogodišnjih pripravnika za sakramente/ s gostom koji je duhovitim stilom i životnim primjerima približio bitne sastavnice kršćanskog života – molitvu, Božju Riječ i sakramente.