04.12.05.

Što se trenutno radi na crkvi? Na ovo pitanje nije lako odgovoriti. Možda bi bolje bilo postaviti pitanje: A što se ne radi? Ipak, pokušat ću ovdje kratko nabrojiti što se sve u ovom zadnjem razdoblju napravilo u sklopu izgradnje crkve. nakon ljetnih radova na podu crkve već tri tjedna traju radovi na kotlovnici, elektrici, odvodnji i fasadi stambenog dijela.

Prije desetak dana doveden je plin na objekt što je zaključak skoro dvomjesečnih sastanaka, telefoniranja, prikupljanja dokumentacije i slično.

Kako bi dobili plinsko brojilo, potrebno je vilo i napraviti zahtjev za dodjelu kućnog broja. S obzirom da objekat jo nije bio ucrtan u katastar, potrebno je bilo naručiti snimanje izgrađenog dijela i upisa u katastar, što traje nekoliko tjedana ili možda ak mjeseci. Ne znam točno. U svakom slučaju, ovlašteni geodet je predao sve papire i sad ekamo rješenje.

Zatražili smo i spajanje na odvodnju tako da proradi i naš sustav za oborinske vode. Međutim, opet treba proći nekoliko tjedana da bi se odgovorne tvrtke organizirale i učinile taj posao. Sva sreća da smo imali ugovor u džepu te smo ga sad samo aktivirali pa je ono mukotrpno prikupljanje dokumentacije i iščekivanje izostalo.

Zatražili smo također i konačni Elektrin priključak na objekt tako da nam više brojilo i postrojenje za elektriku ne stoji vani među drvećem. U Elektri su bili vrlo susretljivi i, nakon četiri, pet telefonirnja i obilaženja Heizlove i Gundulićeve, izgleda da bi stvari trebalo privesti kraju.

Ovoga tjedna je trebala biti završena kotlovnica. Ali, da bi se uopće moglo razmišljati o funkcioniranju, potrebno je organizirati dimljačara da pregleda dimnjak i izda atest. To je opet još jedan termin. Sva sreća da su dimnjaci novi. Nadam se da tu neće biti još koja skrivena zamka i da se stvari neće još dodatno iskomplicirati.

Inače je pravilo u ovim našim, a vjerujem i svim drugim radovima u građevini, da taman kad pomisliš da je sve riješeno i da te više ništa ne bi trebalo iznenadidi, dogodi se kao grom iz vedra neba neki problem koji kao da je samo čekao da se aktivira.

I na kraju, da zaključim. Ono što se sve odvija nije moguće opisati u jednom kratkom članku. No, vašno je da se upravo sada događaju neki od najvećih radova na crkvi, iako se ništa ne vidi. Naša crkva će ukoro u potpunosti imati struju, vodu, plin, grijanje i odvodnju, a to je velika stvar.

Sredstva koja se prikupljaju od donatora i vjernika polako stižu, ali još su uvijek daleko od onoga da pokriju radove koji se sada rade. Ostat će opet dugovi za nekoliko godina, ali vjerujem da će se polako i oni namiriti.

Zato još jednom pohvaljujem sve naše župljane i sve ljude dobre volje koji su se na bilo koji način uključili u ovu gradnju. osobito pozdravljam i zahvaljujem malim ljudima, umirovljenicima, radnicima, koji od svojih skromnih mjesečnih primanja izdvajaju poprilične svote. To su sve ljudi čija imena i dobra djela ostaju u tajnosti, ali vjerujem da će dobri Bog svakome uzvratiti stostruko. Hvala od srca!