20.05.07.

Ove smo godine do Uskrsa prikupljena sredstva trošili na dugove koji su nastali u radovima prošle godine, ali ne samo za to. Već se priprema financijska konstrukcija za radove ovoga ljeta. Osim toga prije dva mjeseca dobili smo lokacijsku dozvolu za izgradnju pastoralnog centra koji će se graditi u produžetku uz crkvu.
Poslije Uskrsa dobili smo još jedan važan dokument iz Katastarskog ureda kojim je sada parcela na kojoj je izgrađena crkva upisana u katastar i dobila je naslov crkva i crkveno dvorište, a isto tako i kućni broj 42. Još uvijek se radi na predaji dokumentacije da se crkveno zemljište i gruntovno sredi te postane i formalno vlasništvo župe.
Prije nekoliko tjedana imao sam sastanke s projektantima koji će raditi projektnu dokumentaciju za pastoralni centar. Radi se o projektu elektroinstalacija, grijanja i hlađenja, odvodnje i vodovoda, statike i aramature. Sve to bi koštalo oko 87.000 kn. Sada smo tu pred potpisivanjem ugovora, ali se bojim jer su sredstva kojima raspolažemo vrlo oskudna, a troškovi koji nas čekaju ovog ljeta puno veći. Već sljedeći mjesec trebat će nam oko 100.000 kn za otplatu druge rate kredita banci.
Također smo prije nekoliko dana dogovorili žbukanje crkve u kolovozu koje će sudeći prema dosadašnjem iskustvu za sobom povući i mnoge druge izdatke. Osim toga ljetni mjeseci su vrlo slabi po primanjima na župnom računu, te se ne mogu pokrivati ni redoviti troškovi župe.
Kombi marke „ford“, koji je oglašen u oglasima još uvijek je na prodaju, ali nije prodan. Tako, za sada neka određena sredstva nisu na vidiku.
Nema druge nego opet osloniti se na velikodušnost pojedinaca i različitih poduzeća koja bi nam ponovno mogla izaći u susret i pomoći da idemo korak dalje u izgradnji ove naše crkve.
Ovom prilikom zahvaljujem svima župljanima i drugim dobrim ljudima koji podržavaju izgradnju crkve.
Osobno sam puno truda uložio i različita prijateljstva iskoristio da bi se za ovu crkvu iznašla sredstva. Pitanje je da li sve ima smisla ako stvar ostane na jednom čovjeku ili na nekolicini. Stoga još jednom podsjećam da je crkva zajednički projekt. Nju gradi župna zajednica za svoje potrebe pa je potrebno da se tu angažira što više vjernika..
Ovih dana dolazi i zadnji vitraj ne desnoj strani crkve pod naslovom „vjetrar“. On simbolizira sakramenat ispovijedi ili pomirenja i ljubičaste je boje. To je lijepa vijest. Ima još jedna u vezi vitraja. Već su se javila dva donatora za dvije trećine vitraja iznad pjevačkog kora. Ostaje nam još jedna trećina u ponudi. Nadam da će se i za tu zadnju prozora uskoro pronaći donator.
Kad se crkva ovog ljeta bude ožbukala i obojala, (ako Bog da) tada će i vitraji zasjati u punom sjaju. Ono što se uvijek dogodi kada nešto radimo, vjerojatno će se i sada dogoditi. Nakon svih radova ostaju dugovi koji se dugo i polako isplaćuju. Ritam radova je nužno vezan uz prihode i sada uz kredit ne možemo si priuštiti velika dugovanja.
Uza sve to siguran sam da je Sv. Leopolda svojim blagoslovom pratio početak izgradnje i samu izgradnju crkve, stoga sve župljane, donatore i suradnike stavljam u njegov zagovor i nadam se da će se već nekako razriješti ovaj čvor koji se zove izgradnja crkve u župi Ljubljanica-Voltino. Hvala svima od srca!