16.09.07.

Pregledavam pisma koja sam pisao proteklih nekoliko godina u vezi s gradnjom crkve. U svakom od njih piše što se napravilo, koliko je potrošeno, koliko ili kako se skuplja, što se planira dalje… Žarko bih želio napisati u jednom pismu: “Hvala Vam svima, crkva je gotova i ne treba više ništa!” Međutim, za sada ovo mogu napisati samo u šali ili u mašti.
Ulazimo u novu pastoralnu godinu i ponovno treba pokrenuti taj kotač župnih događanja. No, ni ovo ljeto nismo stajali bespoleni, nego smo pripremali za sve Vas povratnike s ljetnih praznika, crkvu uređenih zidova. Tako je konačno završila era betona i štemanja i započela era obojanih i čistih zidova. Oko mjesec i pol bili smo u Subotičkoj dok su se odvijali radovi. Radove je izvodila tvrtka “Adam gradnja”, sa svojim proizvođačima. Temeljito je ožbukano i uređeno oko 950 m2 zidova same crkve i oko 350 m2 zidova i stropova pokrajnih prostorija i stubišta. Vrijednost ovih radova je 140.000 kn, a k tome se pribrajaju knauferski radovi, betonrezački radovi, ličilački radovi, čišćenje i klima u ispovjedaonici od kojih još sve nije završeno. Iako će neki izraziti žaljenje što crkva nije čitava kompletno uređena, ipak ćete se složiti da napredujemo i to u skladu s našim mogućnostima. Nekad čak zagrabimo i viđe nego možemo nositi, pa nam onda ostanu dugovi. Jednog dana moći ćemo reći da smo ovu crkvu gradili u velikom dijelu upravo mi, župljani ove župe, a ne neki veliki moćnici koji samo žele da se njihovo ime pročita u medijima. (Iako mi ne odustajemo i od takvih donacija; daj ih Bože!)

Prilazni pločnik uz ulicu D. Golika
Ovog ljeta napravljena je još jedna velika stvar za našu crkvu, a to je prilazni pločnik. Moram reći da smo skoro izvisili jer su se radovi odvijali na Baštijanovoj, ali ipak se na kraju sve dobro završilo i danas do crkve i uz nju ne moramo preskakati likve i zaobilaziti automobile. Ovdje bih zahvalio gospodinu S. Zebi iz ureda gradonačelnika i gospodinu Poljaku iz gradskog ureda za izgradnju.

Vitraji
I zadnji vitraj (jedan od dva ponad pjevačkog kora) dovršen je ovih dana i postavljen na mjesto. Njegovim postavljanjem zaokručena je prva faza izvedbe vitraja. Vitraji na velikoj staklenoj stijeni iznad ulaza počet će se izrađivati kad za to sazriju prilike. Posebno ću ovdje spomenuti prof. Marijana Jakubina, autora, g. Sinišu Bačića iz poduzeća Stab, te g. Josipa Tržeca iz Aluprodukat bez kojih ne bi imali ove vitraje. Ne smijemo zaboraviti ni obitelji i pojedince koji su darovali novac. Njihova imena uskoro će se naći u prigodnoj brošuri koja ovih dana kreće u pripremu, a koja će obrađivati temu vitraja i njihovih donatora u našoj crkvi.