15.02.2009.

Ove smo se zime opet prilično nazimili. Iako su sunčane zrake ovih dana obasjale naše ulice, ipak je to još ono zubato sunce koje daje samo slabih pet stupnjeva celzijusa. Zima ne popušta. Čak se najavljuju nova zahlađenja, nove oborine u obliku snijega. Što se događa s našom župom? Kako mi podnosimo zimu? Treba reći da se ovo grijanje pokazalo dobrim jer hrabro prkosi hladnim danima. Bilo je dana i noći s temperaturom od -15 stupnjeva. Ipak je ugodno ući u crkvu u kojoj nas dočeka ista ova temperatura samo u plusu +15. Naše se podno grijanje kroz ove dvije godine pokazalo prilično dobrim. Isto tako može se reći da je od kotlovnice pa do instalacija sve prilično dobro napravljeno, tako da nismo do sada imali nikakvih velikih popravaka ni zamjerki. Važno je samo da ima dovoljno plina (što je ove godine bila glavna tema) i naša crkva će se grijati. Veliki zimski računi su pak drugo pitanje. U ovim zimskim mjesecima za plin izdvajamo od 6.000 do 12.000 kn. Razlog je što naša crkva još nema izolaciju ni fasadu ni izolirani spušteni strop. Nadamo se da će se i to u budućnosti što prije riješiti. Prodajom kuća u Subotičkoj ulici uspjeli smo vratiti skoro sve naše dugove. Osobito je važno da smo u cijelosti vratili kredit Hypo Alpe Adria Bank. Još nisu sva sredstva od prodaje sjela na račun župe, ali kupac je u ugovoru obećao sve u cijelosti isplatiti u
ratama u sljedećih nekoliko mjeseci. Iako sada naša župa nema velikih sredstava na računu, lakše se diše jer nema niti nikakvih dugovanja i može se reći da smo na pozitivnoj nuli.
Projektna dokumentacija za izgradnju pastoralnog centra pri samom je završetku. Osim arhitektonskog projekta napravljeni su svi dodatni projekti: elektrike, grijanja i hlađenja, vodovoda i odvodnje, statika, geotehnika… tako da u sljedećem tjednu cjelokupnu dokumentaciju predajemo u gradski ured za izgradnju grada kako bismo kroz dogledno vrijeme dobili građevinsku dozvolu. S obzirom da je predmetna građevina već prije planirana kao nastavak postojećeg objekta nadamo se da u tome neće biti velikih problema. Važno je isto tako reći da je projektna dokumentacija velikim dijelom isplaćena, osim projekta elektrike i vode koji još nisu potpuno završeni. Za do sada završenu dokumentaciju platili smo oko 170.000 kn, a za ostatak će po završetku trebati izdvojiti još 40 tisuća kn za što imamo sredstva u pričuvi. Kad je o financijama riječ možemo zaključiti da je projektna dokumentacija za pastoralni centar napravljena u zadnje dvije godine teškom mukom i odricanjem, prikupljanjem svake kune od župljana i drugih darovatelja. Osobito zahvaljujem našim projektantima koji su uz počeke, popuste i na rate ipak napravili svoj dio posla. Za par mjeseci ćemo dati izraditi i prigodnu maketu kroz koju ćemo upoznati sve zainteresirane s konačnim izgledom naše crkve s pastoralnim centrom i okolišem. U zadnjih nekoliko godina pokazalo se da je crkva u ovom kvartu potrebna. Mnogi su ljudi u njoj pronašli svoju utjehu, mir i radost. Mnogi su se u našoj crkvi susreli s Bogom. Osobito nam je drago u nedjeljnim svetim Misama čuti radosno dječje pjevanje. U njezinu izgradnju i za njezino održavanje izdvajaju mnogi ljudi. Od onih koji redovito daju milostinju na nedjeljnim sv. Misama do onih koji navrate do župnog ureda ili u poštu pa uplate svoj dar. Mnogi među darivateljima su već otišli s ovoga svijeta i preselili se u vječnost. I njima i svima Vama neka dragi Bog dadne nagradu za svaki dar, ispruženu ruku i otvoreno srce!
Vaš župnik Davor