12.04.2009.

U susretima sa župljanima u zadnje vrijeme razgovaramo o župi o aktualnostima i predstojećim slavljima. I nerijetko čujem pitanje: «Župniče, što dalje slijedi? Što ćemo dalje raditi na crkvi?» I onda ja objašnjavam da se stalno nešto radi: prodana je Subotička, isplaćen i vraćen kredit koji smo imali u Hipo banci, vraćeni su svi dugovi, a istovremeno je pripravljena dokumentacija za izgradnju pastoralnog centra, za koji čekamo građevinsku dozvolu. Uz sve to i ove godine poduzeti su i nemali radovi koji su zahtijevali prilične troškove. Ovdje ću nabrojiti sve veće izdatke koji su vezani uz život naše župe i izgradnju crkve u prva tri mjeseca ove godine:

Zadnja rata dugovanja za izradu grijanja na crkvi – TERMORAD
Izrada projektne dokumentacije za grijanje i ventilaciju pastoralnog centra  – TRI D
Izrada sustava ključeva i cilindara za crkvu i župni stan – KAMBEL
Geodetski poslovi, parcelacija i ostala dokumentacija – VIADUKT
Rasvjeta oltara i ambona crkve te nadstrešnice ispred ureda – LUX PAZIN
Izrada projektne dokumentacije za jaku i slabu struju pastoralnog centra – KB PROJEKT
Isplata svih davanja za 2008. godinu – EKONOMAT NADBISKUPIJE
Žardinjere, tegle za cvijeće, paravani – BAUHAUS
Nabava kontejnera za smeće i ugovor – ČISTOĆA
Izrada projektne dokumentacije za pastoralni centar – KOPGRAD PROJEKT
Izmiještanje i postavljanje novog radijatora u sakristiji – RENIĆ
Izrada ormara u sakristiji – MATIN ART
Izrada videonadzora i alarma – KRIVEC ELEKTROINSTALACIJE
Ličilački radovi u sakristiji, hodnicima i vjeronaučnoj dvorani – LIČILAC

Ovo se sve događalo oko naše crkve i pastoralnog centra. Naravno da je to zahtijevalo i financijske troškove. Ovdje ću spomenuti da je sve ovo gore nabrojeno koštalo 315.915,00 kn. Ovdje ne ubrajamo redovite režije, plaće za zaposlenike, troškove održavanja… Najviše od ove svote je naravno otišlo za izradu projektne dokumentacije pastoralnog centra (135.000 kn). a naši su župljani g. Kralj i Kliman dali dali oko 30% popusta. Rasvjeta oltara i male nadstrešnice također je velika stavka jer postavljamo profesionalnu rasvjetu kakvu imaju poznate zgrade i muzeji u svijetu. Zato je Lux Pazin za ovaj dio rasvjete izdao račun na skoro 19.000 kn. Jedino što još nismo stigli postaviti ove svjetiljke. Prilična stavka iz gore nabrojenog je i isplata godišnjih davanja za 2008. ekonomatu nadbiskupije što je točno 53.151 kn. Mnogi od izvođača donirali su radove, a neki i cjelokupni posao. (Kambel, Renić, Krivec…)
Od novosti a vezano uz crkvu je i ta da će ove godine oko naše crkve biti napravljena i kvalitetna rasvjeta što je prva veća suradnja s našom gradskom četvrti. Za sada se radi projektna dokumentacija. Ovaj posao ide zahvaljujući nekolicini ljudi koje ću na drugom mjestu spomenuti.
Uskoro ćemo započeti i izgradnju parapeta oko crkve te započeti nasipavanje terena (teren oko crkve se povisuje za 60 tak cm) da bismo mogli urediti ovaj dio oko crkve, ali je to važno i za postavljanje rasvjete, hortikulture, rubnjaka i svega ostaloga što tu ide.
Kada dođete u crkvu na misu uvijek vidite sve čisto i uredno. Za to se brine nekolicina gospođa zajedno s našom sakristankom. Ako se i vi želite uključiti u uređenje, kićenje i čišćenje crkve možete to učiniti svakog ponedjeljka u jutarnjim satima, kada su one na svojem «radnom mjestu».
Ovih Uskrsnih blagdana ćete u većem broju biti prisutni u crkvi stoga je dobro da vidite da posao oko crkve ide, da se mnoge stvari planiraju, a mnoge su i realizirane. Sve to zahvaljujući nesebičnom darivanju Vas župljana. To su mnogi učinili za Božić prilikom blagoslova kuća, ali veliki dio Vas to čini redovito ili barem o blagdanima i cijele godine. Pohvaljujem sve jer ste unatoč krizi koja se sve više spominje pronašli način da pokažete ljubav i podršku prema svojoj crkvi. Hvala od srca, a dragi Bog neka Vam vrati u obilju.