Sretan Božić i Nova godina!

BOG JE U DJETETU ISUSU S NAMA!

Pripremamo se za Božić te nam u misli naviru uspomene. U tim našim mislima često se vraćamo u bezbrižno djetinjstvo, kad smo upijali svaki detalj Božićnog događaja.

I moje uspomene na božićne blagdane još i danas su vrlo žive.

Znao je pasti veliki snijeg, a otac je u kuću donio jelku. U kuhinji je majka pripremala fino jelo. Mi djeca smo, po ladicama, pretraživali nakit i svjetiljke za jelku. I sami smo ponešto izrezivali i lijepili. Najdraži su nam bili bombončići, u sjajnom omotu. U danima Božića svi smo zajedno bili angažirani oko jaslica, jelke i bavili se pripremama. Sve u kući je odisalo posebnim ugođajem. Svečanim i radosnim. U cijeloj godini samo jednom, na Badnjak, otac je navečer predvodio obiteljsku molitvu. Oko jaslica i okićene jelke svi smo se okupili. Svatko je nešto uzeo u ruke. Netko domaći kruh, netko bocu vina ili komad finog peciva, mi djeca u rukama smo nosili svoje slatkiše i voće. Molili smo malo dijete Isusa, da čuva našu obitelj, zahvaljivali na hrani koju nam daje, molili za pokojne, molili za naše „blago” (domaće životinje) preporučivali Božjoj dobroti sve bolesne, napuštene, žalosne…

U danima Božića osjećala se radost jer smo svi bili zajedno, jer smo bili s Bogom i Bog je, u malom djetetu Isusu, bio s nama.

Božićne pjesme bile su zvučna kulisa svih naših slavlja i još dok nije bilo božićnih ploča ni cd-a, sami smo znali pjevati (riječi su bile u prilogu Glasa Koncila, tada jedinog lista duhovnog sadržaja).

Na Badnjak i na Božić crkva i obitelj postale su jedno. Obitelji su išle u crkvu, tamo nas je opet dočekao Isus, a cijela crkva bila je okićena i rasvijetljena. Kad smo dolazili u svoju kuću opet smo imali dio toga slavlja, nakit, zelenilo, jaslice, prostrt stol… Onaj isti Isus nas je kod kuće dočekao ponovno, ali smješten u našim malim, kućnim jaslicama.

Godinama i desetljećima poslije ostaju ove drage uspomene u mojoj duši i mislima. I ovog Božića spominjem se mnogih obitelji koje će, poput moje nekada, slaviti Badnjak i Božić. Hoće li djeca s roditeljima, bakama i djedovima pripremati božićni ugođaj u svojem domu? Hoće li se iz kuhinje širiti miris božićnih kolača? Hoće li na našim usnama biti pjesma? i hoće li u našim srcima biti mir i radost?

Sigurno je da nam se naši Božići iz djetinjstva ne mogu vratiti. Oni se neće ponoviti u ovom Božiću. Ali možemo pokušati uzeti ponešto iz tih naših uspomena. Ugraditi u ove naše dane i u ovaj Božić koji dolazi. Okupimo obitelj i zajedno se pripremajmo za Božić. Badnjak neka bude dan pripreme duha i srca. Izmolimo zajedno nama dragu molitvu. Blagujmo zajedno. Oprostimo si i molimo za oproštenje, ako smo s nekim imali kakvu zavadu ili prepirku.
Poklonimo se Isusu, rođenom u jaslicama, poklonimo se Isusu u svakome od nas i poklonimo se Isusu u crkvi, u euharistiji, na sv. Misi. Sve je to isti Isus i onaj mali kod kuće i onaj veliki u crkvi i onaj u euharistijskome Kruhu. On je Božji Sin koji se rodio od Djevice Marije. Došao je među nas ljude, da mi postanemo više ljudi. On liječi našu dušu i tijelo, On nam vraća nadu i radost! On nam daje snagu i mir! On je ljubav i ispunja naša srca i naše zajedništvo ljubavlju!

Ovim mislima želim cijeloj našoj župnoj zajednici obilje Božjeg blagoslova, te radosti, zdravlja i mira!

SRETAN BOŽIĆ I NOVU GODINU 

želi Vam Vaš župnik, kapelan i suradnici!