SHKM SISAK 2012.

 

Jedne divne subote, točnije 5. svibnja 2012. godine, održao se Susret Hrvatske katoličke mladeži u gradu Sisku na kojem su mladi naše župe radosno prisustvovali.

Na čelu sa našim kapelanom Josipom i animatorom mladih Vedranom, krenuli smo zajedno sa župom Vrbani prema Sisku. Kad smo stigli u Sisak malo smo se izgubili, ali smo se ubrzo vratili na pravi put.
Izašli smo iz autobusa i krenuli prema Sisačkoj katedrali – Uzvišenja Svetog Križa. Tad smo imali malo slobodnog vremena i iskoristili ga da popijemo jutarnju kavu i nešto prigrizemo. U 13 sati počela je procesija koja je išla od katedrale do crkve sv. Kvirina gdje je bila glavna misa. Sunce je dobro pržilo ali to nama nije smetalo. Zajedno sa mladima iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine, pa čak i šire hrabro smo kročili naprijed. Smjestili smo se na livadi ispred crkve i nakon toga je počeo predprogram. Oni koji nisu mogli izdržati na suncu, otišli su razgledati grad i popiti koje mrzlo piće. U 18 sati bila je misa i tad smo se svi skupili na livadi. Misu je predvodio zagrebački nadbiskup Josip Bozanić uz mnoštvo biskupa i svećenika. Misa je bila baš u ono vrijeme kad je sunce počelo zalaziti i puhao je neki povjetarac tako da je bilo jako ugodno. Propovijed je održao pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski koji je kod nas dijelio krizmu prošle godine, a po svemu sudeći dijelit će i ove. Nije duljio sa propovijedi ali je poslao jaku i snažnu poruku nama mladima.
Nakraju smo saznali da će se sljedeći susret mladih održati 2014.godine u najljepšem gradu Lijepe naše – Dubrovniku. Nakon mise uputili smo se prema našem autobusu i krenuli prema Kutini gdje smo bili smješteni po obiteljima.
Mene i još par mojih prijatelja ugostila je jedna jako ljubazna obitelj koja nam je priredila obilatu večeru i ponašala se prema nama kao prema svojim sinovima. Kad bi bilo više takvih ljudi svijet bi bio ljepši, ja vam kažem. Nakon večere otišurali smo se i pošli u krevet. Ujutro smo doručkovali, pozdravili se sa našim domaćinima i krenuli prema Kutinskoj Slatini, točnije župi sv Alojzija Stepinca, gdje smo imali svetu misu. Misu je predvodio bjelovarsko-krževački biskup Vjekoslav Huzjak. Evanđelje je imalo slikovitu poruku (JA SAM TRS, A VI LOZE) koje je biskup Huzjak veoma precizno objasnio i prokomentirao. Na čas su svi počeli vaditi kišobrane jer je počela kiša, ali ubrzo je i prestala, tako da smo nadalje uživali u lijepom vremenu. Poslije mise imali smo zajednički ručak. Uz pjesmu i ples privodili smo kraj našega susreta. Ukrcali smo se u bus i stali smo jos jednom u Kutini da razgledamo crkvu Gospe Snježne. Nakon toga službeno je i završio taj naš dvodnevni susret i krenuli smo prema Zagrebu.

Kao što i naslov susreta kaže: U SVIJETLOSTI HODIMO tako smo i mi hodili po popodnevnom suncu, koje je ostavilo na nekima posljedice, ali šalu na stranu. ipak nas je ispunilo na duhovnoj razini i ostavilo trag na srcu koji ćemo dugo pamtiti.

Marko Furjan

Pogledajte slike