Leopoldovo 2012.

Sigurna sam da su nam još svježi dojmovi sa trodnevnice i samog blagdana našega zaštitnika sv. Leopolda Mandića kojega smo svečano proslavili u subotu 12. svibnja i na vanjskoj proslavi u nedjelju 13. svibnja. Još nam u mislima naviru sjećanja na divne propovijedi koje smo slušali svih onih dana, a također nam ne ponestaje molitvenih nakana i uzdanja u našega zaštitnika, jer se pobožnost nesmetano nastaljva.

Nekako nam je još bliži i zbiljniji, oživotvoren novim kipom za kojega je naš župnik rekao da nam je slučajno i neplanirano naišao ove godine. A budući da ga još moramo novčano isplatiti, još više će nam biti privržen u navirućim molitvama i usrdnim zazivima. Naime, kutijica ili molitvena „škrabica“ koja se nalazi lijevo dolje u dnu panoa u predvorju crkve namijenjen je za naše i vaše nakane upućene sv. Leopoldu za zagovor kod Gospodina. One će i već jesu uobličene u litanije koje se mole srijedom pri klanjanu pred Presv. Oltarskim sakramentom.

Svi oni gosti, od propovjednika tijekom trodnevnice, našeg župljanina isusovca iz Rima o. Alana Modrića, mons. Josipa Đurana i na kraju studentskog kapelana don Damira Stojića i do folklorno-tamburaškog zbora iz Remetinca, obogatili su i osvježili naš župni blagdan tako da ipak bude poseban u odnosu na svakodnevne pobožnosti i svakonedjeljne naše susrete u župi. Zahvaljujemo im na srčanom sudjelovanju i obogaćivanju u vjeri.

No, i naši su se župljani angažirali višetjednim akcijama, poglavito organizacijom prikupljanja, sortiranja i prodaje blagdanskih kolača u kojoj ponajprije zahvaljujemo svim znanim i neznanim gospođama koje su pekle i ,zapravo, u materijalu donirale te ukusne i oku zamamljive, slatke i slane domaće proizvode. Povrh toga nemali trud uložen je u uređenje, čišćenje i ukrašavanje prostora ispred i u crkvi kako bi bogoslužni prostor bio što dostojanstveniji i prigodniji za takvo slavlje jednom u godini.

U danima oko blagdana naš župljanin prof. Marijan Jakubin darovao je svoje autorsko djelo, ulje na platnu s likom sv. Antuna i malog Isusa za predvorje crkve, ispod koje je obično stajala „škrabica sv. Antuna“ za priloge za župni Karitas. Upriličen je svečani blagoslov slike pri čemu su profesor sa svojom suprugom, kćerima i njihovom djecom, primili blagoslov.

Također je blagdansko ozračje bila izvrsna prigoda da se dade priznanje osobitim zaslugama na području rada u župi trima „damama“ koje su uvijek na raspolaganju što se tiče njihova područja djelovanja a i šire. Tako su priznanja sa plaketom dobile: gđa Dragica Ilić kao naša vjerna, uporna i postojana sakristanka, zatim gđa. Višnja Dropuljića kao voditeljica župnog Karitasa i inače prisutna gdje god zatreba te g. Andrea Horić voditeljica Molitvene zajednice Leopold B. Mandić i suradnica u Biblijskoj skupini, a osobito nazočna i kod uređenja crkve. Njihovi doprinosi su povezani i s drugima koje one animiraju za suradnju, a također i onih koji se odazovu na suradnju, tako da je zapravo uvijek na djelu međusobno pomaganje i radost zajedničkog pripremanja neke akcije i obostranog zadovoljstva da se može pridonijeti općem dobru. Izričito treba spomenuti gospođe iz Karitasa koje su cijelu korizmu bile na raspolaganju oko kolača: Ružica Međugorac, Milica Štimac, Anđela Kertez-Mazur, Jasna Kraić i Dubravka Blažić.

Glazbena kategorija naše župe u obliku tri zbora (župni zbor, zbor mladih i dječji zbor) koje predvodi naša orguljašica Ana Janković, prati nedjeljna i blagdanska euharistijska slavlja pa se taj broj župnih suradnika utrostručuje.

Osobit je i nemjerljiv doprinos naših mladih pod vodstvom kapelana Josipa Horvata koji su se i kao mladi vjernici izuzetno istaknuli kod Susreta hrvatske katolike mladeži u Sisku, o kojemu ste čitali u prošlom župnom listiću.

Sljedeći je tjedan 2. lipnja, podjela sv. Krizme te preporučujemo, dragi župljani, te naše mlade u vaše molitve. Preporučite ih na Prvi petak 1. lipnja u zaštitu Presvetog Srca Isusova.

Božica Bartovčak