Kako se i što gradilo 2012. godine

Nakon izgrađenog podruma pastoralnog centra prošle godine, ove godine nastavili smo s izgradnjom. U proljeće je odvezena sva preostala zemlja od iskopa te isplaniran okoliš. U mjesecu lipnju vratili smo sve dugove prema izvođaču „Partner projekt d.o.o“ Ljetni mjeseci bili su u znaku nastavka radova. Nakon pozivnog natječaja, sklopili smo ugovor s novim izvođačem „Foton promet d.o.o.”. Ugovorili smo radove na prizemlju i katu pastoralnog centra u dvije faze i u skladu s financijskim sredstvima. Prvi kat završen je početkom mjeseca rujna i zajedno s PDV-om koštao je 420.000 kn. U mjesecu listopadu započeli su razgovori o nastavku gradnje koja je započela početkom 11. mjeseca. Dogovorena je izgradnja kata i gornje deke pastoralnog centra. Predviđena cijena ovih radova je 380.000 kn. Do sada smo već isplatili 110.000 kn. Ostalo je dogovoreno u dvije rate: Jednu poslije nove godine i drugu o Uskrsu 2013. Ove dvije rate trebali bi prikupiti župljani svojim darivanjem za Božić i za Uskrs. Od radova na katu do sad su napravljeni nosivi i pregradni zidovi i oplata, također i dio armatura. Snijeg je spriječio da se radovi završe prije Božića, tako da će se ostatak armiranja i betoniranje te zidanje atike nastaviti čim vremenske prilike dopuste. U međuvremenu smo također uredili izolaciju podrumskih svjetlarnika i cokla te postavili podrumske prozore. Na taj način smo podrum zatvorili. Napravljen je elektro ormarić i razvedena rasvjeta i elektrika. Napravljen je i privremeni sanitarni čvor. U te radove uloženo je 41.200 kn župnih novaca.

Sada je naš podrum u takvom roh-bau stanju otvoren za neka naša veća događanja. Prvo takvo bit će iza polnoćke za sve naše župljane  kada Vas pozivamo na kuhano vino i druženje u dvoranu u podrumu. Drugo će biti poslije koncerta KUD-a na blagdan Sv. Stjepana, 26. prosinca poslije večernje sv. Mise. I, već vrlo brzo planiramo ovaj podrum koristiti za sportske aktivnosti (stolni tenis, nogomet, pikado i slično). Uz naše redovite režijske troškove, još su dva velika godišnja izdatka. Prvi je isplata kredita (godišnje oko 40.000 kn), a drugi isplata obiteljskog dara i drugih davanja ekonomatu naše nadbiskupije (za 2010. i 2011. godinu oko 70.000 kn). S obzirom da smo bili ove dvije godine u intenzivnoj gradnji i tu nam je nadbiskupija izdašno pomagala, trebamo i mi sada s našim dugovanjima u uzvratiti.

Ove je godine bilo u planu izvedba malih komunalnih akcija, a jedna od njih je uređenje dijela trga ispred crkve. Čak su i odobrena sredstva od oko 150.000 kn. Predali smo mjerodavnim institucijama cjelokupnu dokumentaciju, napravljen je i projekt i troškovnik, čak je i gradska tvrtka „Zrinjevac” trebala izvoditi radove, međutim sve je palo u vodu zbog, nećete pogoditi, nedostatka vremena. Godina je pri kraju i još jedan projekt uređnja našega grada je pao u vodu. Čovjek ima osjećaj kao da crkva nije dio grada ni gradske četvrti. Nadam se da će se mjerodavni probuditi, a gradska vlast zauzeti da se sljedeće godine urede javne površine ispred crkve; trg i parkiralište, zelenilo i okoliš. Ovim završavam ovu lamentaciju o izgradnji i matrijalnim projektima te prilažem lijepu fotografiju.

župnik Davor