Župnikova božićna poruka

Svake nas godine priprema za događaj Božića iznova potakne da pogledamo unazad i promislimo nad svime što se dobroga i onog ne tako dobrog dogodilo u našim životima, što smo svjesno loše učinili drugima i što smo dobroga možda propustili učiniti, a trebali smo. Može se reći da radimo svojevrsnu inventuru naše duše. Ono što smo učinili dobroga sigurno nas je oplemenilo, a za ono loše se kajemo. Godina je pri kraju, i većina će se složiti da nije bila lagana. Mnogo je naših župljana koji su u teškoćama, neimaštini, nerazumijevanju. Pa ipak, u ovom blagdanskom vremenu gledajmo one lijepe trenutke. Kao župna zajednica kroz različita smo druženja i akcije rasli u vjeri, ljubavi i zajedništvu. Karitativne akcije, usprkos teškim vremenima, uvijek su naišle na odaziv, te smo pomogli koliko smo mogli, nekome donacijom hrane, nekome pak molitvom, nekome toplom riječju i osmjehom. Trud oko uređenja crkve izraz je ljubavi onih koji je uređuju prema svima koji dolaze, naši zborovi marljivo vježbaju cjelu godinu kako bi euharistijska slavlja uljepšali svojom pjesmom, zajednička hodočašća pomažu nam da se upoznamo.

Na materijalnom planu je na prvom mjestu izgradnja pastoralnog centra. Unatoč teškoj financijskoj situaciji, napravljeno je dosta toga. Naš pastoralni centar, koji je prošlog Božića još bio samo slika na papiru, sada je pred nama i uskoro će biti stavljena zadnja deka. Nije bilo lagano, i dalje smo u dugovina koje ćemo cijelu sljedeću godinu otplaćivati, pa ipak ovim Vam putem želim zahvaliti na svakoj darovanoj kuni. Svaka ta kuna utrošena u prostor koji će ovoj župi biti na veliku korist u budućnosti. Pastoralni centar biti će mjesto okupljanja naše djece i mladih, raznih igraonica, tečajeva, mjesto gdje će svatko moći naći svoj kutak. Stoga se i dalje preporučujemo Vašoj darežljivosti i pomoći.

Sigurno nije slučajno da blagdan Rođenja Gospodnjeg slavimo pri kraju kalendarske godine, jer bez obzira na sve teškoće koje su nas pratile, Bog nam na kraju godine, kroz taj blagdan daje novu nadu za budućnost. Božić nije samo lijepa priča o tome kako se Božji sin rodio u štalici. Božić nam kazuje kako Bogu nije bilo teško spustiti se s visina među ljude, među grešnike i pružiti ruku čovjeku. Oprostiti mu. Siđimo i mi sa svojih visina i pogledajmo oko sebe. Pružimo jedni drugima ruku, ljubav, osmijeh. Najčešće je to jedino što čovjeku treba.

S nadom da će se radost Božića događati svakog dana u Vašim srcima, želim Vam čestit Božić i blagoslovljenu Novu godinu, Godinu vjere!

Vaš župnik sa suradnicima!