IZGRADNJA CRKVE I PASTORALNOG CENTRA

Prije desetak dana uplatio sam 35.000 kn izvođačima na ime duga za izgradnju pastoralnog centra. Nakon što smo vratili dugove Nadbiskupiji i platili nekoliko velikih računa to je sve što smo uspjeli prikupiti od kraja siječnja do sada. Sada su nam svi računi prazni. Ovim putem ponovno pozivam da u ovim proljetnim danima doprinesemo za izgradnju crkve. Naravno kao i uvijek, poziv je upućen onima koji mogu i žele darovati, a o visini donacije svatko će sam odlučiti.

Svaka crkva je jedan veliki pogon, pa je i ova naša to postala. Zimi je velika stavka grijanje koje i kad je na minimumu košta mjesečno 5.000 kn.

Samo za prosinac i još neke zaostale račune za prošlu godinu platili smo 35.000 kn. Režije mjesečno iznose oko 14.000 kn, a k tome treba pribrojiti i pet mjesečnih plaća. Da bismo mogli pokriti režije i redovite mjesečne izdatke prije pet godina uveli smo prikupljanje milostinje svakog petka u tjednu.

Sve to ne bi bilo dostatno da vjernici naše župe redovito ne izdvajaju za potrebe crkve. Ja obično ovakav poziv uputim kad je stvarno teško. Znam da su u mnogim našim obiteljima smanjena ili čak prepolovljena primanja. U nekim obiteljima samo je jedan član zaposlen. Neki su ostali bez posla pa ih moraju svojim skromnim mirovinama uzdržavati njihovi roditelji. Istovremeno se troškovi života nisu smanjili. Znam dobro kako je takvima jer i sam sam iz obitelji s četvero djece koju je moj otac uzdržavao radničkom plaćom.

Sada u korizmi je Caritas naše župe podijelio preko 20 vrlo bogatih paketa pomoći za obitelji i pojedince koji stanuju u našoj župi i koji su u potrebi. Sigurno je da su potrebe još i veće, ali do nekih je teško doći jer su preponosni da bi se javili Caritasu, a neki imaju pak tako velike potrebe da naš Caritas to ne može pokriti.

U tom malom primjeru vidi se da se sve može kad se ljudi složno riješavaju neke poteškoće. Tako je i s izgradnjom naše crkve i pastoranog centra. Da je prije petnaestak godina netko našim vjernicima rekao da će ovdje biti izgrađena ovako velika crkva i pastoralni centar rekli bi da fantazira. Mnogi naši župljani bili su sumnjičavi prilikom prezentacije projekta misleći da će se to teško ostvariti.

Iako su sada krizna vremena i dalje vrijedi ona istina iz dječje pjesme: kad se male ruke slože, sve se može, sve se može!.

To je pokazano i na primjeru izgradnje naše crkve. Došavši na župu 2000-te godine nismo imali novaca ni za plaćanje komunalne naknade. U međuvremenu smo pak izgradili i novu kuću u Subotičkoj, crkvu i okoliš ovdje u Golikovoj sa svim priključcima, te sada stavili pod krov i novi pastoralni centar.

Činjenica je da nam za unutarnje uređenje crkve još treba oko 1.000.000 kn i da će završetak pastoralnog centra još trajati nekoliko godina, ali se ipak napravilo mnogo i „dogodila” se crkva u ovom dijelu Grada između naselja Ljubljanice i Voltinog. Izgrađena nije samo zgrada i zidovi, nego i živa Crkva koja je još puno važnija i koja daje smisao ovim zgradama.

Tu se okuplja nedjeljom oko 1.500 vjernika, godišnje slavi oko 700 sv. Misa, ispovijedi se preko 2.000 ljudi, krsti 70-tak djece, primi preko 30.000 pričesti godišnje, vjenča oko 20 parova….

Od grupa ovdje se okuplja grupa za njemački, ministrantska grupa, tri pjevačka zbora, mladi, biblijska i molitvena skupina, čitači, kreativna grupa, radna grupa i slično.

Dočekujemo nove godine, i slavimo rođendane. Tu se događa život.

Pastoralni centar će još više pomoći ovom nizu događanja, jer smo već iza polnoćke doživjeli kako je lijepo naći se pod krovom i zajedno pronaći vremena za čašicu razgovora i čestitanje u velikoj dvorani našeg pastoralnog centra. To više ne moramo činiti vani na zimi i vjetru.

Pastoralni centar će služiti i kao knjižnica, igraonica, kompjutorska radionica, imat će i neke sportske sadržaje, a za stariju dob vezilje i pletilje, čitaonicu, kreativnu grupu i slično…

Upućujući ovaj poziv, zahvaljujem svima koji su do sada pomagali izgradnju ove građevine. Želim svima obilje Božjeg blagoslova i znajte da, što god od sebe pa i teškom mukom odvojite za svoju crkvu, uložili ste za sebe i svoju djecu. A Bog će Vam uzvratiti i podariti i obilje duhovnih radosti.

Sretno i hvala!

Vaš župnik Davor Štuljan