Vlč. Josip Horvat, župni vikar od ljeta 2011. godine

 

U Zagrebačkoj nadbiskupiji, prema odluci kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkog nadbiskupa, u mjesecu lipnju i srpnju ove godine bilo je više imenovanja i razrješenja. Naš dotadašnji kapelan Vlč. Ivan Valentić imenovan je nadbiskupskim tajnikom, a dolazi nam mladomisnik Josip Horvat. Ovom prilikom sam se je predstavio.

Služba župnog vikara

Rođen sam 8. listopada 1985. u Zaboku kao mlađi sin oca Mirka i majke Nevenke. Djetinjstvo sam proveo u rodnome mjestu, Šemnica Donja, u kojem i pohađam osnovnu školu. Sakramente kršćanske inicijacije primio sam u rodnoj župi Sv. Mihaela Arkanđela u Mihovljanu (Hrvatsko Zagorje). Odrastao sam u tradicionalnoj katoličkoj obitelji, u kojoj se poštivao Kristov zakon i koja je redovito svake nedjelje i blagdane zajedno sa svojom župnom zajednicom slavila svetu misu. Već prije polaska u osnovnu školu počeo sam posluživati kod oltara, te vjerujem kako je to bio početak u kojem se pojavila klica zvanja. Nakon završetka osnovne škole upisujem Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju s pravom javnosti u Zagrebu u kojoj sam uspješno maturirao 2004 g. Nesiguran u vlastiti životni poziv, iako uviđajući toplinu oltara Gospodnjeg, upisujem medicinski fakultet. No, ubrzo shvaćam da to nije moj životni poziv, put na koji me Gospodin zove, te 2005. napuštam studij medicine i upisujem Katolički bogoslovni fakultet. Tada ulazim u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu kao kandidat za sveti red Zagrebačke nadbiskupije. Nakon završetka druge godine studija, odlazim na daljnji studij u Rim kao pitomac bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II“ sa studijem na Papinskom sveučilištu Svetoga Križa.

Nakon uspješno završenog studija, primljenih službi lektora, akolita i kandidature za sveti red, godine 2010. vraćam se u Hrvatsku. U rujnu iste godine započinjem s pastoralnim praktikumom u župama Bl. Alojzija Stepinca – Bestovje, Novaki, Rakitje i Uzvišenje Svetoga Križa – Kerestinec. Dana 4. prosinca 2011. po rukama kardinala Josipa Bozanića primam prvi stupanj svetoga red, đakonat, te kao đakon nastavljam đakonsko – pastoralni praktikum u već spomenutim župama. Nakon završetka đakonsko – pastoralne godine, po rukama kardinala Josipa Bozanića primam red prezbiterata 18. lipnja 2011. i u svojoj rodnoj župi 10. srpnja 2011. slavim Mladu misu.

Imajući na umu da je vjerno i revno obavljanje pastoralne službe jedno od važnih sredstava osobnog posvećenja, ali u isto vrijeme znajući zahtjevnost te službe, uzdam se u vaše molitve i obećajem svoje, preporučajući vas Nebeskoj Majci i njezinu Sinu, da sve što činimo, činimo na hvalu i slavu Bogu!

Vlč. Josip Horvat, župni vikar