280. Zagrebačko zavjetno hodočašće na Mariju Bistricu

Druga nedjelja u rujnu već je tradicionalno razervirana za zagrebačko hodočašće na Mariju Bistricu. Ove godine to je bilo 280. Zagrebačko zavjetno hodočašće. Zaista, impesivan broj vjernosti naših predaka. Naši mladi župljani predvođeni kapelanom Josipom Horvatom pošli su u subotu 11. rujna na Glavni kolodvor i odande vlakom do Konjščine odakle pak pješice do Marije Bistrice. U večernjim satim bili su sudionici procesije sa svijećama na Kalvariju. To je već uobičajno središnji događaj njihova mladenačkog druženja međusobno i s Kristom.
U nedjelju izjutra samoborčekovim autobusom krenuli su stariji župljani. A oni tromiji vozili se svojim vozilima i stigli točno na sv. misu u 11 i 30 koju je predvodio zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić.
Kardinal je u svojoj propovijedi nadahnjujući se sv. evanđeljem i onom Isusovom koliko treba oprostiti svojim bližnjima (7x7x7… i tako do 70×7), podsjetio na velike dane koji su prošli, a u kojima nas je pohodio Sv. otac Benedikt XVI., a i golemi susret mladih u Madridu. Vjerujemo ti će događaji donijet mnogo plodova.
Između ostalog najavio je još jednu od crkvenih poticaja za rast u vjeri. Naime, tijekom ove pastoralne godine, a također i tijekom 2012. osobito u vrijeme korizme, Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije objavilo je inicijativu – Misija u gradovima. Ta inicijativa podrazumijeva okupljane kršćana i molitvu u svrhu nove evangelizacije Europe koja je gotovo oslabila u svojem kršćanskom identitetu ili je potpuno ravnodušna na njega. Zacrtani plan imao bi se događati u dvanaest europskih gradova među kojima je i Zagreb, a ostali su: Barcelona, Budimpešta, Bruxelles, Dublin, Köln, Lisabon, Liverpool, Pariz, Torino, Varšava i Beč.
Uz ovakav bogat nacrt budućih kršćanskih nastojanja u ovom sekulariziranom svijetu, nadbiskup je također naglasio kako je sve to (posjet Sv. oca, Misija u gradovima i dr.) zapravo nastavak rada oko Druge sinode zagrebačke nadbiskupije jer će uskoro biti saziv sinodalnih skupština. No, o tome će još biti riječi na ovom našem župnom portalu.
Stoga, dragi župljani, pratite na našim redovnim nedjeljnim listićima ili putem ove stranice najvažnija događanja u župi, gradu i nadbiskupiji.

(B. Bartov)