Proslava blagdana sv. Leopolda Mandića

U nedjelju, 12. svibnja župna je zajednica, u prisutnosti brojnih hodočasnika i štovatelja sv. Leopolda Mandića iz župa Trešnjevačkog dekanata svečanim misnim slavljem u 11:30, proslavila blagdan svog nebeskog zaštitnika i zagovornika. Duhovnu pripremu za blagdan činila je zajednička molitva devetnice, euharistijsko klanjanje i prinos zajedničkih molitvenih nakana po zagovoru sv. Leopolda Mandića, čitanje i razmišljanje nad poticajnim tekstovima iz svečeve biografije te pobožnost »Put svjetla«.

Svečano misno slavlje u 11:30 predvodio je o. Antonio Mario Čirko, remetski župnik i upravitelj Svetišta Majke Božje Remetske koji je u nadahnutoj homiliji osvijetlio lik sv. Leopolda Mandića , karizmatičnog ispovjednika, poniznog redovnika, mudrog savjetnika i prijatelja te velikog štovatelja Blažene Djevice Marije.

Osvrnuo se također i na ovogodišnje poklapanje više liturgijskih slavlja o četvrtoj vazmenoj nedjelji (»Nedjelja dobrog pastira«, Dan svećeničkih i redovničkih zvanja). Osvjetljujući lik sv. Leopolda Mandića s čijih su usana uvijek odjekivale riječi: »Vjera! Vjerujte!«, o. Čirko otvorio je nekoliko, suvremenom vjerniku i nasljedovatelju Isusa Krista, aktualnih i ključnih pitanja vezanih za kvalitetu, dubinu i postojanost naše vjere kao prve među kršćanskim krjepostima i uvjeta prepoznavanje Božjeg djelovanja u našem životu i životu naših bližnjih. Također je kroz primjere iz Svečeva života ali i svog osobnog iskustva kao ispovjednika i podjelitelja sakramenta bolesničkog pomazanja, upozorio na potrebu otvaranja svoga života Božjem djelovanju i predanja sebe i prihvaćanja putova kojim nas Bog želi voditi. Ljubav sv. Leopolda Mandića prema Blaženoj Djevici Mariji, poslije Boga, prvom biću koje zaslužuje našu ljubav, bila je osobita i vrlo dirljiva, istaknuo je o. Čirko te naveo neke detalje iz života sv. Leopolda Mandića koji očituju njegovu izvanrednu prosvijetljenost o Marijinoj veličini.

U nazočnosti brojnih vjernika, koncelebranata te Velikog priora suverenog Templarskog reda u Hrvatskoj s članovima velikog vijeća i međunarodne asocijacije bratovštine OSMTHU, svečano misno slavlje oplemenilo je pjevanje velikog mješovitog zbora i koralnog ansambla Župe. Po završetku misnog slavlja župljani i brojni gosti, hodočasnici iz župa Trešnjevačkog dekanata zadržali su se u ugodnom druženju i zajedništvu.