Krist Kralj

Svetkovina Krista Kralja vrlo je mlada svetkovina. Uveo ju je papa Pio XI. 1925. godine. Sve do 1970. godine slavljena je posljednje nedjelje listopada, neposredno pred svetkovinu Svih svetih, a onda je premještena na zadnju nedjelju crkvene godine kako bi predstavljala njezin vrhunac i završetak.
Ljudi su navikli na kraljeve koji se dobro goste, a ovaj kralj često izabire post. Mnogi su slušali o kraljevima za koje je čitava vojska spremna žrtvovati se, a ovaj kralj je sasvim drugačiji, jer on osjeća da se treba žrtvovati za druge.
Svi kraljevi imaju i neku konkretnu zemlju, a ovaj kralj kaže da je njegovo područje kraljevanja čitav svijet, čak i nebo i zemlja, da se njegovo kraljevstvo zove Kraljevstvo Božje.
Kao kršćanin ispovijedam na blagdan Krista Kralja: Kroz svu tjeskobu i sav nered žurimo u Isusove ruke kojega Pavao ispovijeda: “Siguran sam da nas neće ni smrt, ni život, ni anđeli, ni poglavarstva ni sadašnje ni buduće sile….moći rastaviti od ljubavi Božje koja je u Isusu Kristu, Gospodinu našemu”. S ovakom vjerom zakoračimo opet u novo došašće, u novu crkvenu godinu. (pripremio M.M)