Hodočašće BDM Kraljici Svete Krunice u Remetinec

U nedjelju 4. listopada imali smo čast biti na proslavi zaštitnice župe BDM Kraljice Svete Krunice u Remetincu na euharistijskom slavlju koje je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Uz njega su bili mnogobrojni svećenici rodom iz župe Remetinec. Kao hodočasnici, uz nas došli su vjernici iz župe Donja Zelina i Visoko. Bio je prekrasan sunčan dan, kao blagoslovljen. Nisu svi uspjeli ući u crkvu pa je bilo lijepo vidjeti brojne vjernike okupljene ispred crkve kako s pažnjom slušaju domaćina – župnika Josipa Pavleka. U svom pozdravu dobrodošlice prisjetio nas je značajne uloge krunica u Domovinskom ratu koju je svaki branitelj nosio oko vrata. I biskup Mrzljak govorio je o krunici kao omiljenoj kršćanskoj molitvi.
Da dobijemo potpuni uvid u povijest ove prekrasne župe, pobrinuo se svećenik Košćak, koji je s posebnom ljubavi istražio sve što se moglo naći u bibliotekama, muzejima i usmenoj predaji pa je čak izdao i knjigu.
Zahvalni smo domaćinima koji su nas tako lijepo i srdačno dočekali u župnom dvorištu. Okrijepili smo se pićem i pravim domaćim kolačima, kao na svadbi. Pri pravom Proštenju, uz licitare i ostalu šaroliku ponudu, vol s ražnja, ples u šatoru uz živu glazbu, dan smo završili uz mošt, pečene kestene, branje jesenjih plodova, šetnju, pjesmu…kako je tko htio. Zajedno smo molili, pjevali, radovali se, a blagoslov zajedništva osjetio se na svakom od nas. Svi vi, koji niste mogli biti s nama, bili ste nam u mislima, jer smo zajedno bili kao župa, sa željom da i naša zajednica raste u vjeri, zajedništvu i zbližavanju – da živimo živu vjeru koju svjedočimo svojim životom.(R.M.)  više…