Cvjetnica

Hosana! Hosana! Sinu Davidovu! Blagolovljen koji dolazi u ime Gospodnje!
Ove poklike ponavljamo prije samog euharistijskog kanona svake svete Mise. Tako su i stanovnici Jeruzalema i hodočasnici iz cijele Isusove domovine dočekali Isusa na ulazu u Jeruzalem. Danas na Cvjetnicu – nedjelju muke Gospodinove, prisjećamo se tih događaja i slavimo ih. Isus dolazi u naš grad, dolazi u naše srce u svetoj Misi koju slavimo. Priredimo mu doček dostojan našeg Spasitelja, Mesije i Gospodina. Očistimo ne samo svoje stanove, nego posebno očistimo svoja srca i dušu. Izmirimo se sa susjedom s kojim smo u zavadi, izmirimo se s kolegama na poslu, s ukućanima, suprugom, bratom i sestrom. Cvjetna nedjelja je nedjelja muke Gospodinove jer se na misama čita ili pjeva cijela muka Gospodinova dozivajući nam u pamet cijelost vazmenog misterija – muke, smrti i uskrsnuća. Ustalio se običaj da se u crkvama događa procesija i svečani blagoslov maslinovih i palminih grana. U nekim krajevima naše domovine se ujutro umiva cvijećem pripravljajući se za Veliki tjedan. Umijmo se tom milošću koju nam raspeti Isus pruža s križa, jer on je uzeo sve grijehe naše i prikovao ih za ovo drvo spasa.
Ove godine u Veliki tjedan uvest će nas Evanđelist Luka. Lukino evanđelje donosi Isusovu muku, smrt, i uskrsnuće s posebnim čarima jer on piše poganim Grcima. Lukin Isus je pravednik koji oprašta svim svojim neprijateljima, onima koji ga osuđuju, izdaju, pljuju, bičuju i razapinju na križ. On ispravlja sve naše krivnje i pere u krvi svojoj. Obratimo Mu se i iskusimo tu milost koju nam daje. Pomirimo se jedni s drugima i s Bogom od kojeg smo se odmetnuli bezakonjem, svojim izdajama, preljubima, ogovaranjem, svojom lijenošću, svadljivošću, svojim mrmljanjem i prigovaranjem. Bijmo se u prsa što učinismo našem Spasitelju. Kajmo se braćo, kajmo!
Neka nam ovi veliki danu budu doista veliki i spasonosni da možemo klicati: Blagoslovljen koji dolazi u Ime Gospodnje! Hosana! Hosana (Gospodine, spasi nas, Budi nam milostiv!). Svet, Svet, Svet!  Stipo Šarić