24.12.2009.

Ove godine definitivno je završena prodaja “prve crkve” u Subotičkoj ulici. Kupila ju je tvrtka «Elektrograđenje» obitelji Tolić za 2.000 000kn. Do kraja mjeseca lipnja uplaćena je na račun župe zadnja rata te je predmetna nekretnina postala vlasništvo te tvrtke. Prema dopisu Nadb. Duhovnog Stola Zagrebačke nadbiskupije, novac od predmetne nekretnine ima se utrošiti u otplatu dugova i u daljnju izgradnju pastoralnog centra u sklopu nove crkve. U tom smislu otplatili smo čitav kredit u Hypo Alpe Adria Bank, vratili ostala dugovanja (Termorad, arhitektonski ured Kopgrad, Adam gradnji, Ekonomatu zagrebačke nadbiskupije), te isplatili svu naručenu projektnu dokumentaciju za pastoralni centar (projekt ventilacije i grijanja (30.000), revizija (7.000), projekt vodovoda i odvodnje (8.000), geodetska mjerenja (10.000), projekt jake i slabe struje (25.000kn), geotehnički elaborat i revizija (17.000kn).
Početkom ožujka u Gradski ured za izdavanje građevinskih dozvola predana je kompletna dokumentacija u svrhu izdavanja građevne dozvole. Nakon konzultacija i kompletiranja dokumentacije, dobili smo i račun za plaćanje komunalne naknade (490.872,15kn) i račun za plaćanje naknade za slivne vode (63.631,58kn). Plaćanja ovih računa uvjet je da bi se dobila potvrda glavnog projekta i da bismo mogli dobiti građevnu dozvolu za pastoralni centar.
Ovih dana istječe oročenje jednog dijela sredstava te ćemo do kraja godine platiti ova dva računa.
Naravno da će za početak izgradnje PASTORALNOG CENTRA trebati opet namaknuti određena sredstva jer su projektna dokumentacija (oko 450.000kn), komunalna naknada i slivne vode praktično uzele 1.000.000kn.
Bez obzira na sve, nadam se da ćemo ove godine započeti gradnju pastoralnog centra (makar izašli iz zemlje). Dinamika izgradnje ovisit će o sredstvima i donacijama, a između ostaloga, i o mogućnostima pomoći Ekonomata zagrebačke nadbiskupije.
Ovu našu crkvu od milja zovu «betonka», što i nije čudno kad sa svih strana liči na betonsku gromadu. Ove godine to planiramo promijeniti. Na vanjsku fasadu stavit ćemo izolaciju i zaštititi je, a prema mogućnostima postaviti i završni sloj na čitavu crkvu. Iako je u početku crkvena fasada zamišljena u kamenu, to za sada financijski nikako nije moguće te će ostati za neka buduća vremena i kršćane budućnosti.
Ostali radovi u crkvi i oko crkve
Zelio bih nabrojiti samo ono što smo ove godine napravili ili pribavili za crkvu.
Kupnja i postavljanje rasvjete iznad oltara i male nadstrešnice (17.000kn), uređenje sakristije, ugradnja velikog sakristijskog ormara za crkvenu odjeću i stvari (29.000kn), uređenje okoliša crkve, izgradnja betonskog zida, nasipavanje terena, izgradnja betonskih rubnika i staze prema vj. dvorani (150.000kn), ličilački radovi vj. dvorane i stubište (5.000kn), izrada sistema ključeva (5.600kn), kontejner za smeće (1800kn), uređenje terese (2.700kn), izrada videonadzora i alarma (23.000kn), dva zvučnika na koru i elektro radovi (5.000kn), dva mala i jedno veliko klecalo (3.000kn).
Ovaj mjesec stavljene su pločice i rasvjeta u ispovijedaonicu (6.200kn), a do korizme napravit će se pregrade koje će omogućiti dva načina ispovijedanja (diskretno – preko rešetke) i razgovorom (u većem dijelu ispovjedaonice).
Zahvaljujući malim akcijama naše gradske četvrti, oko crkve zasjala je rasvjeta. Pripremljeno je mjesto i za kip Marije s djetetom Isusom na ulazu u dvorište s desne strane. Trenutno se radi na izboru autora i odabiru najbolje ponude.

Odgovori