28.02.2010.

AKTUALNOSTI U GRADNJI NOVE CRKVE – vanjska fasada

Već na početku ove godine najavili smo daljnje građevinske radove na crkvi. Nakon uređenja jednog dijela okoliša i rasvjete oko crkve prošle godine, i uz nekoliko manjih zahvata (svjetla nad oltarom, razglas za orgulje na koru, ispovjedaonica, klecala, nekoliko vanjskih klupa) sada dolazi na red jedan od zahtjevnijih radova, a to je IZRADA VANJSKE FASADE. Već duže vremena osjećamo velike probleme u crkvi radi nedostatka fasade. Ljeti nam je nesnosno vruće, a zimi i uz grijanje koje troši ogromne količine plina, puše i hladno je. Oko prozora je popustila izolacija pa u vrijeme kišnih dana, osobito kad puše s istoka. voda teče kroz prozore u crkvu. Stoga je vrlo važno da se na cijeloj crkvi napravi izolacija i fasada.
Iako je u početku na crkvi zamišljena fasada djelomično i u kamenu, zbog visokih financijskih troškova to za sada neće biti moguće. To ćemo prepustiti nekim budućim generacijama, ako budu mogle i htjele. Zato ćemo za sada ići u izvođenje klasične termo fasade s 10cm izolacije i završnim slojem. Do sada smo već primili nekoliko ponuda različitih izvođača i vjerujem da ćemo do Uskrsa imati najpovoljniju ponudu. Već polovicom mjeseca travnja započeli bismo s postavljanjem skele oko crkve i s radovima. Nadamo se da će do ljeta ovaj posao biti dovršen.
Kad se radi o financijskoj konstrukciji, onda vidimo da jednim dijelom novca (oko trećinu) raspolažemo. Ali, još uvijek nam dvije trećine sredstava nedostaje. Stoga ćemo sada za Cvjetnicu, Uskrs i cijelo razdoblje prije ljeta intenzivirati akciju prikupljanja darova za završetak vanjske fasade crkve. Također ćemo poslati i pismo svim župljanima i ljudima dobre volje da prema svojim mogućnostima pomognu da se ovaj prilično velik i skup posao izvede. Naravno da računamo i na obročnu otplatu, koji će nam omogućiti potencijalni izvođači.
Nakon završetka ovih radova (vanjske fasade) crkva će dobiti boju i nećemo ju više zvati „betonka“ – bit će poput svjetla koje će svima odmah upasti u oči. Osim toga smanjit će se ljetne vrućine i zimske hladnoće, a da ne govorim o uštedi plina, koji smo u ovim zimskim mjesecima plaćali mjesečno čak 10 i 12 tisuća kuna.
Nakon ovih radova slijede još samo dva velika posla da projekt bude u konačnici zaključen. To su spušteni strop i pod u crkvi. Prema dosadašnjem načinu i tempu prikupljanja sredstava predviđam da se ovo dovrši za dvije godine. Tako bi crkva mogla u potpunosti biti završena i posvećena 2012. godine.
Osim toga, tu je i izgradnja PASTORALNOG CENTRA, za koji smo (sada već možemo slobodno to reći) dobili GRAĐEVNU DOZVOLU. Gotova je i cjelokupna izvedbena dokumentacija i plaćeni komunalni doprinosi gradu (komunalna naknada i naknada za slivne vode). Međutim, ovaj posao nećemo moći započeti bez pomoći ekonomata naše nadbiskupije ili drugih većih donatora, u čiju se pomoć obilato uzdamo.
O svemu može se izreći (ona stara) rečenica: „Puno je toga napravljeno, ali i mnogo toga tek treba učiniti.“ Nadam se da ćemo se radovati našim novim zajedničkim uspjesima, ali da nećemo stati kad je naša crkva u pitanju. Ovdje treba zahvaliti svima koji godišnje ili mjesečno daruju za crkvu. Hvala, jer ovo je Vaša crkva, crkva župe i župljana naselja Ljubljanice i Voltinog te drugih ljudi koji iz susjedstva rado ovdje dolaze na sv. Misu.

U svakom našem poslu uzdamo se u Božju pomoć i zagovor Sv. Leopolda Mandića te vjerujemo da ćemo doživjeti još mnogo novoga u našoj crkvi.

Odgovori