Iz pisma zagrebačkog Nadbiskupa prigodom otvaranja Godine Vjere

 

1. Uvod

Ovo se pismo čita vjernicima na nedjeljnim sv. Misama u nedjelju, 14. listopada.

Godina vjere otvorena je 11. listopada, na pedesetu obljetnicu početka Drugoga vatikanskog koncila i na dvadesetu obljetnicu proglašenja Katekizma Katoličke Crkve i traje sve do 24. studenoga 2013. godine. Slavlje otvorenja smješteno je u Trinaestu opću Biskupsku sinodu u Rimu koja je okupila biskupe iz cijeloga svijeta, da bi razmatrali pitanja nove evangellizacije.

Ova Godina vjere poziva nas da  ponovno otkrijemo Radosnu vijest koju nam je darovao Isus Krist. U toj vjeri  spoznajemo misterij Isusove muke, smrti i uskrsnuća kao puninu Božje Ljubavi. Taj  dar vjere pozvani smo otkrivati, naviještati i svjedočiti u svakidašnjem  životu.

2. Poznavanje kršćanske vjere i njezino življenje u Crkvi.

Da bi kršćansku vjeru mogli živjeti  i svjedočiti potrebno ju je najprije upoznati. Ne možemo nešto voljeti i  živjeti te prenostiti drugima ako to ne poznajemo dovoljno. Temelj za  upoznavanje vjere je Katekizam Katoličke Crkve. Poznajemo li ga dovoljno?

Godine vjere nema bez crkvenosti.
Crkva i vjera su usko povezane i nema kršćanstva bez Crkve. Isus Krist je  ustanovio Crkvu, On ju i danas čini. Bez Crkve svatko bi mogao Boga i vjeru  skrojiti po svojem mjerilu. Svaki pokušaj vjerovanja bez Crkve završio je i odbacivanjem vjere.

3. Osvrt na nedjeljna čitanja, 28. nedjelje kroz god.

1. Prvo čitanje iz knjige Mudrosti. Mudrost je ono što nadilazi zemaljska dobra. Vjera je istinska mudrost.

2. Drugo čitanje iz Poslanice Hebrejima. Pred Bogom nema ničega čime bismo ga mogli zavarati. Pred njim se ne možemo poigravati životom. Kristov vjernik nosi vjeru gdje god bio, unosi je u sve što čini. Vjera otkriva pravu istinu i razgoljuje nepravdu i zlo.

3. Evanđelje po Marku. Mladiću iz evanđelja „jedno nedostaje“. Nedostaje mu spremnost da Bogu dade mjesto iznad svega. To čini vjera u odnosu na sve ono što smatramo bogatstvom na zemlji.

4. Prenošenje vjere novim naraštajima i važna zadaća obitelji.

Mladi s oduševljenjem traže Boga.  Prirodno ozračje u kojem se vjera „uči“ jest obitelj. Zato je briga za obitelj ujedno i briga za vjeru.

Ova je godina vjere iznimna prilika da se vjera živi: a) u karitativnom djelovanju, b) u proučavanju Katekizma Katoličke Crkve i dokumenata II. vatikanskog koncila, c) u molitvama i liturgijskim slavljima, d) u obiteljskom zajedništvu.

5. Konkretni zadaci u „Godini vjere“.

Uvod u godinu vjere je nacionalno hodočašće zahvalnosti u Rim od 5. do 11. studenog

a) Molitva Vjerovanja u crkvama, obiteljima i zajednicama.

b) Organiziranje župne kateheze za sve uzraste djece, mlade i za odrasle.

c) Svjedočenje krsne vjere. Biti apostoli današnjice.

6. Vjera kao „dar Božji“ i zaključna riječ

„Bog je tako ljubio svijet da je poslao svoga Sina, da nitko tko u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni…“ (Iv 3,16) U obredu krštenja čujemo riječi: „To je naša vjera. To je vjera Crkve. Nju ispovijedamo njome se dičimo…“ Ova je godina prilika da se pitamo koliko je ta vjera uistinu naša i koliko se njome dičimo, koliko nam je ponos; što smo za nju spremni žrtvovati i uložiti?

Prihvatimo Papin poziv i s radošću živimo godinu vjere. Osluškujmo Božju riječ i razmatrajmo osobno i zajedno o temljnim sadržajima kršćanske vjere. Otkrijmo kako vjera čini naš život ljepšim; izgrađuje i obnavlja odnose među ljudima; čuva smisao ljudskoga rada i napora oko općega dobra, kao i zauzetosti u odgoju i obrazovanju; podupire u kušnjama bolesti i trpljenja; oplemenjuje otkrivanje Božjih zakonitosti u svijetu i daje nadahnuće umjetnicima; svojim svjetlom nas nosi
onkraj znakova smrti, otvarajući nam radost vječnosti.

Ovo je pismo napisano na godišnjicu proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca. Zazivajući zagovor svetaca i svetica, srce nam je okrenuto prema nebeskoj Majci, koja je blažena zbog svoje vjere.

Blagoslivljam svakoga od vas koji u crkvi sluša ove riječi i sve članove vaših obitelji, kao i poznanike do kojih će o vašoj prisutnosti doprijeti moj blagoslov.

Vaš nadbiskup, kardinal Josip Bozanić

U Zagrebu, 3. listopada 2012. godine

Odgovori