Majka Božja je sveprisutna

Majka je biće o kojem se oduvijek govori s velikom pozornošću. Ona je osoba o kojoj se  neprekidno razmišlja. Majka je oličenje istinske ljubavi. Ona je nezamjenjiva osoba u životu uopće. Kada smo u najvećoj nevolji pozivamo se na majčinu pomoć. Njoj vjerujemo jer nas u svom srcu nosi i kad smo dobri i kad nismo baš najbolji. Sve to i mnogo više prepoznajemo u našoj zajedničkoj Majci, Blaženoj Djevici Mariji. Majka Božja je sveprisutna. Njoj se s razlogom klanjaju ljudi
na svim kontinentima. Ne postoji kršćansko svetište bez Njenoga lika. Sva mjesta, manja ili veća ponose se jer im je Majka Božja zaštitnica župe. U vezi s Majkom Božjom intenzivnije se razgovaralo i u našoj župi. Od trenutka spominjanja hodočašća nastao je pravi žamor. Za sve nas  to je veliki događaj. S pravom smo očekivali pravi doživljaj. U školi smo učili da je doživljaj doživljeni događaj. Ako doista sudjelujete u nekom zanimljivom događanju osjetite pravi smisao i događaja i doživljaja. Odlazak na Trsat uistinu je i jedno i drugo. Od samog nagovještaja o posjetu Majci Božjoj Trsatskoj osjetila se neka posebna atmosfera. Osjetila se potreba za razmišljanjem o susretu s Majkom koja raširena srca očekuje sve. Svi mi koji smo bili u Rijeci, na Trsatu, uživali smo u tom neobičnom druženju. Kišu koja se povremeno pojavljivala nismo doživljavali kao smetnju nego kao pravi Božji blagoslov.

Nakon dolaska, kako je i planirano, svi smo vrlo skrušeno i s velikom voljom i ljubavlju dio svog hodočasničkoga puta prošli kroz Križni put. Predvodio ga je naš uvijek vrijedni i dragi nam župnik Davor. Nisu dovršene Postaje Križnoga puta, ali svi smo se osjećali, čini mi se, jednako bliski našoj Majci jer sve postaje sve vrijeme nosimo duboko u svom srcu. Vrijeme do Svete Mise proveli smo na različite načine, svatko po vlastitom izboru. Većini je pozornost privukla povijesno značajna Trsatska gradina. Gotovo svi smo se uspjeli popeti na najviši dio s kojega smo uživali promatrajući prekrasan riječki krajolik. S tog položaja trsatska crkva se doimlje nekako posebno. Svojim visokim zvonikom ukazuje na dominantnu prisutnost čuvarice mira i ljubavi Majke Božje Trsatske. Nakon tog prekrasnog užitka dragi Bog je dio vremena, do početka Svete Mise, prepustio kišici čije kapljice su samo pojačale naš hodočasnički dojam. Sveta Misa je bila dodatne okrjepa svima. Svi sudionici su uživali u liturgijskom slavlju i prekrasnim riječima propovjednikovim. Sve nas dotakle su misli kojima veliča čovječnost u svakoj ljudskoj osobi. Naglašava vrijednost pohvale nad kritizerstvom. Svi smo se osjetili ponosnima jer nam je dao na znanje neprocjenjive vrijednosti svakog Božjeg stvorenja. Osjetili smo se ponosnima jer nas je svećenik spomenuo kao drage goste, hodočasnike koji dolaze iz Zagreba. Hodočasničko slavlje nastavljeno je obilaskom oltara Majke Božje. Na izlasku iz crkve, pravo iznenađenje. Uz sunce koje je unijelo dodatno raspoloženje dočekao nas je uvijek nam dragi prečasni lik blagopokojnoga pape Ivana Pavla Drugoga. Promatrajući ga osjećamo snagu njegove molitve upućene svim ljudima svijeta. Znajući da je iznimno poštovao hrvatski narod Ivan Pavao Drugi nam se dodatno urezuje u dušu. Svojim postojanjem daje nam snagu da na svijet, bez obzira na sve teškoće, gledamo optimistično.

Uslijedio je posjet Opatiji. Osjetili smo to kao dodatnu nagradu za volju i želju za nečim lijepim. Lijepo je sve što je ispunjeno radošću. O radosti najbolje govori atmosfera u autobusu. Cijeli put u oba smjera bio je ispunjen prekrasnim druženjem. Nije nedostajalo ni pjesme. Ljepotu pjesme osjetili smo zahvaljujući svima. Svakako su poseban ugođaj stvarale članice našeg zbora. Takve ljepote dobar su povod i za nastavak lijepih druženja u znaku molitve i pjesme, a na radost svih.

Mile Pervan

Odgovori